PANEER DO PYAZA (पनीर दो प्याज़ा)


             PANDER  DO  PYAZA


Ingredients:

- Paneer - 200 gms, cut into 1 inch pieces
- Onions, fine chopped- 2 medium
- Onion petals- 2 small onions
- Green chillies, slit- 2
- Ginger garlic paste- 2 tsp
- Tomato purée - 3 tbsp
- Cashew paste- 10 to 12 nos
- Cumin seeds- 1 tsp
- Turmeric powder- 1/2 tsp
- Red Chilli powder - 2 tsp
- Coriander powder - 2 tsp
- Garam Masala powder - 1/2 tsp
- Kitchen King masala - 1/2 tsp
- Kasuri Methi - 1 tsp
- Oil - 2 tbsp
- Salt - 1 tsp or to taste

Preparation:

- Fine chop 2 medium onions & peel petals of the 2 small onions.
- Make a paste of 10-12 cashew nuts.
- Cut the paneer into 1 inch cubes (around 12 pieces) & lightly pan fry them. Remove & set aside.
- Lightly sauté the onion petals. Remove & set aside for later use.

Process:

- Heat oil in a kadhai and add the whole cumin seeds.
- Once it splutters, add the chopped onions & fry till light brown in colour. This should take around 5 mins.
- Add the ginger garlic paste and fry for around 2 mins till raw smell is gone.
- Mix in the tomato purée and fry it for a couple of minutes on medium flame.
- Now add in the turmeric powder, red chilli powder and coriander powder. Fry the masala for around 2 mins.
- Once the oil separates, add the salt & cashew-paste. Mix well & add a cup of water and fry till oil separates.
- Now add in the pan-fried paneer pieces, sautéed onion petals & the green chillies. Mix well & add some water.
- Now add the Kitchen King Masala (readily available in the market)
- Cover & cook for around 5 mins.
- Now remove cover & add in garam masala powder and kasuri Methi. Mix in & cook covered for around 3 mins.
- Garnish with chopped coriander leaves.
- Serve hot with roti or rice.

                            In HINDI
सामग्री:


 - पनीर - 200 ग्राम, 1 इंच के टुकड़ों में काट लें

 - प्याज, बारीक कटा हुआ - २ माध्यम

 - प्याज की पंखुड़ियां- 2 छोटे प्याज

 - हरी मिर्च, स्लिट- 2

 - अदरक लहसुन का पेस्ट- 2 चम्मच

 - टमाटर की प्यूरी - 3 बड़े चम्मच

 - काजू का पेस्ट- 10 से 12 नग

 - जीरा- 1 छोटा चम्मच

 - हल्दी पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच

 - लाल मिर्च पाउडर - 2 चम्मच

 - धनिया पाउडर - 2 चम्मच

 - गरम मसाला पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच

 - किचन किंग मसाला - 1/2 चम्मच

 - कसूरी मेथी - 1 चम्मच

 - तेल - 2 बड़े चम्मच

 - नमक - 1 चम्मच या स्वाद के लिए


 तैयारी:


 - 2 छोटे प्याज के बारीक टुकड़े और 2 छोटे प्याज काट लें।

 - 10-12 काजू का पेस्ट बना लें।

 - पनीर को 1 इंच क्यूब्स (लगभग 12 टुकड़े) में काट लें और हल्का सा फ्राई कर लें।  निकालें और अलग सेट करें।

 - हल्के से प्याज की पंखुड़ियों को चूसें।  निकालें और बाद में उपयोग के लिए अलग सेट करें।


 प्रक्रिया:


 - एक कढ़ाही में तेल गरम करें और उसमें साबुत जीरा डालें।

 - एक बार जब यह अलग हो जाए तो इसमें कटा हुआ प्याज डालें और हल्का भूरा होने तक भूनें।  यह लगभग 5 मिनट लेना चाहिए।

 - अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और कच्ची महक आने तक लगभग 2 मिनट तक भूनें।

 - टमाटर की प्यूरी में मिलाएं और मध्यम आंच पर एक-दो मिनट तक भूनें।

 - अब हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और धनिया पाउडर डालें।  लगभग 2 मिनट के लिए मसाला भूनें।

 - तेल अलग होने के बाद नमक और काजू-पेस्ट डालें।  अच्छी तरह से मिलाएं और एक कप पानी डालें और तेल को अलग होने तक भूनें।

 - अब पैन में तले हुए पनीर के टुकड़ों, प्याज की पंखुड़ियों और हरी मिर्च डालें।  अच्छी तरह से मिलाएं और थोड़ा पानी डालें।

 - अब किचन किंग मसाला (बाजार में आसानी से उपलब्ध) जोड़ें

 - लगभग 5 मिनट के लिए ढक कर पकाएं।

 - अब गरम मसाला पाउडर और कसूरी मेथी में डालकर ढक दें।  मिक्स इन & कुक लगभग 3 मिनट के लिए कवर।

 - कटी हरी धनिया से गार्निश करें।

 - रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।

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