PANDER DO PYAZA
Ingredients:
- Paneer - 200 gms, cut into 1 inch pieces
- Onions, fine chopped- 2 medium
- Onion petals- 2 small onions
- Green chillies, slit- 2
- Ginger garlic paste- 2 tsp
- Tomato purée - 3 tbsp
- Cashew paste- 10 to 12 nos
- Cumin seeds- 1 tsp
- Turmeric powder- 1/2 tsp
- Red Chilli powder - 2 tsp
- Coriander powder - 2 tsp
- Garam Masala powder - 1/2 tsp
- Kitchen King masala - 1/2 tsp
- Kasuri Methi - 1 tsp
- Oil - 2 tbsp
- Salt - 1 tsp or to taste
Preparation:
- Fine chop 2 medium onions & peel petals of the 2 small onions.
- Make a paste of 10-12 cashew nuts.
- Cut the paneer into 1 inch cubes (around 12 pieces) & lightly pan fry them. Remove & set aside.
- Lightly sauté the onion petals. Remove & set aside for later use.
Process:
- Heat oil in a kadhai and add the whole cumin seeds.
- Once it splutters, add the chopped onions & fry till light brown in colour. This should take around 5 mins.
- Add the ginger garlic paste and fry for around 2 mins till raw smell is gone.
- Mix in the tomato purée and fry it for a couple of minutes on medium flame.
- Now add in the turmeric powder, red chilli powder and coriander powder. Fry the masala for around 2 mins.
- Once the oil separates, add the salt & cashew-paste. Mix well & add a cup of water and fry till oil separates.
- Now add in the pan-fried paneer pieces, sautéed onion petals & the green chillies. Mix well & add some water.
- Now add the Kitchen King Masala (readily available in the market)
- Cover & cook for around 5 mins.
- Now remove cover & add in garam masala powder and kasuri Methi. Mix in & cook covered for around 3 mins.
- Garnish with chopped coriander leaves.
- Serve hot with roti or rice.
In HINDI
सामग्री:
- पनीर - 200 ग्राम, 1 इंच के टुकड़ों में काट लें
- प्याज, बारीक कटा हुआ - २ माध्यम
- प्याज की पंखुड़ियां- 2 छोटे प्याज
- हरी मिर्च, स्लिट- 2
- अदरक लहसुन का पेस्ट- 2 चम्मच
- टमाटर की प्यूरी - 3 बड़े चम्मच
- काजू का पेस्ट- 10 से 12 नग
- जीरा- 1 छोटा चम्मच
- हल्दी पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच
- लाल मिर्च पाउडर - 2 चम्मच
- धनिया पाउडर - 2 चम्मच
- गरम मसाला पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच
- किचन किंग मसाला - 1/2 चम्मच
- कसूरी मेथी - 1 चम्मच
- तेल - 2 बड़े चम्मच
- नमक - 1 चम्मच या स्वाद के लिए
तैयारी:
- 2 छोटे प्याज के बारीक टुकड़े और 2 छोटे प्याज काट लें।
- 10-12 काजू का पेस्ट बना लें।
- पनीर को 1 इंच क्यूब्स (लगभग 12 टुकड़े) में काट लें और हल्का सा फ्राई कर लें। निकालें और अलग सेट करें।
- हल्के से प्याज की पंखुड़ियों को चूसें। निकालें और बाद में उपयोग के लिए अलग सेट करें।
प्रक्रिया:
- एक कढ़ाही में तेल गरम करें और उसमें साबुत जीरा डालें।
- एक बार जब यह अलग हो जाए तो इसमें कटा हुआ प्याज डालें और हल्का भूरा होने तक भूनें। यह लगभग 5 मिनट लेना चाहिए।
- अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और कच्ची महक आने तक लगभग 2 मिनट तक भूनें।
- टमाटर की प्यूरी में मिलाएं और मध्यम आंच पर एक-दो मिनट तक भूनें।
- अब हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और धनिया पाउडर डालें। लगभग 2 मिनट के लिए मसाला भूनें।
- तेल अलग होने के बाद नमक और काजू-पेस्ट डालें। अच्छी तरह से मिलाएं और एक कप पानी डालें और तेल को अलग होने तक भूनें।
- अब पैन में तले हुए पनीर के टुकड़ों, प्याज की पंखुड़ियों और हरी मिर्च डालें। अच्छी तरह से मिलाएं और थोड़ा पानी डालें।
- अब किचन किंग मसाला (बाजार में आसानी से उपलब्ध) जोड़ें
- लगभग 5 मिनट के लिए ढक कर पकाएं।
- अब गरम मसाला पाउडर और कसूरी मेथी में डालकर ढक दें। मिक्स इन & कुक लगभग 3 मिनट के लिए कवर।
- कटी हरी धनिया से गार्निश करें।
- रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।
Wow.. .. . Good Recipe
ReplyDelete